Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od pojave eksfolijativnog dermatitisa i eksfolijacije kože u bolesnika liječenih ustekinumabom (Stelara)

21.11.2014.

Tvrtka Janssen je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputila pismo zdravstvenim radnicima o riziku od pojave eksfolijativnog dermatitisa i eksfolijacije kože u bolesnika liječenih ustekinumabom (Stelara).

Sažetak

  • Prijavljeni su slučajevi eksfolijativnog dermatitisa, iako rijetko, u bolesnika liječenih ustekinumabom. Također je prijavljena i eksfolijacija kože sa ili bez drugih simptoma eksfolijativnog dermatitisa.
  • Potrebno je pozorno pratiti simptome eksfolijativnog dermatitisa u bolesnika koji se liječe ustekinumabom. Simptomi eksfolijativnog dermatitisa mogu biti nerazlučivi od onih eritrodermne psorijaze. Bolesnici s plak psorijazom mogu razviti simptome eritrodermne psorijaze kao dio prirodnog tijeka svoje bolesti.
  • U slučaju da u bolesnika dođe do pojave ovih simptoma, potrebno je odmah započeti s odgovarajućom terapijom. Potrebno je prekinuti liječenje ustekinumabom ako se sumnja da su ovi simptomi nastali kao posljedica reakcije na lijek.
  • Potrebno je uputiti bolesnika koji se liječi ustekinumabom kako pratiti moguću pojavu simptoma eritrodermne psorijaze ili eksfolijativnog dermatitisa (npr. pojačano crvenilo ili ljuštenje kože koje zahvaća veću površinu tijela). Savjetujte bolesnike da se jave svom liječniku u slučaju da primijete neki od ovih simptoma.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak