Novosti i edukacije

Europska agencija za lijekove objavila preporuke o milosrdnom davanju lijeka remdesivir za liječenje bolesti COVID-19

06.04.2020.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) je na izvanrednom virtualno održanom sastanku 2. travnja 2020. godine donijelo preporuke o korištenju protuvirusnog lijeka remdesivir, koji je trenutačno u istraživanju, kod liječenja bolesti COVID-19 u sklopu milosrdnog davanja lijekova u Europskoj uniji.

Milosrdno davanje lijeka je postupak kojim se omogućuje dostupnost lijeka koji nema odobrenje za stavljanje u promet bolesnicima koji boluju od kroničnih, ozbiljnih ili životno ugrožavajućih bolesti koje se ne mogu na odgovarajući način liječiti odobrenim lijekom i ne mogu sudjelovati u kliničkom ispitivanju.

U laboratorijskim ispitivanjima pokazalo se da remdesivir djeluje protiv virusa SARS-CoV-2 kao i drugih tipova koronavirusa (primjerice SARS-CoV i MERS-CoV), no trenutačno su dostupni samo ograničeni podaci o uporabi remdesivira u bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19.

CHMP preporukama želi osigurati ujednačen pristup vezano uz kriterije i uvjete primjene remdesivira prije nego ga države članice počnu primjenjivati putem programa milosrdnog davanja lijeka. Preporuke, čija implementacija nije obavezna, namijenjene su državama članicama EU-a koje trenutačno razmatraju provođenje takvih programa. U preporukama su objašnjeni način primjene remdesivira, prikupljanja preliminarnih podataka o sigurnosti te je navedeno koji bolesnici mogu imati koristi od primjene lijeka.

Izvješće o ocjeni i uvjeti primjene remdesivira dostupni su na EMA-inim internetskim stranicama, odnosno ovdje.

Više o lijeku

Remdesivir je protuvirusni lijek koji se istražuje za liječenje bolesti COVID-19. Remdesivir je inhibitor virusnog enzima RNA polimeraze (lijek koji ometa stvaranje virusnog genetskog materijala, sprječavajući umnožavanje virusa). Pokazao je in vitro aktivnost protiv različitih RNA virusa, uključujući virus SARS-CoV-2 te je prvotno razvijen za liječenje bolesti uzrokovane virusom ebole.

Remdesivir razvija tvrtka Gilead Sciences, Inc. te se primjenjuje infuzijom (drip) u venu.

Povratak