Novosti i edukacije

Obavijest o povlačenju svih serija lijeka Minirin 10 mikrograma po potisku, sprej za nos

10.07.2020.

Nastavno na raniju obavijest o povlačenju pojedinih serija lijeka, tvrtka Ferring GmbH, nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Minirin 10 mikrograma po potisku, sprej za nos, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje svih serija navedenog lijeka u prometu u Republici Hrvatskoj: P10416A, P11319G, P11706Y, P12969F, P12969IC, P12969M, P12969X, R11842E, R13640G. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći lijeka koja se odnosi na to da je tijekom ispitivanja uočen smanjen volumen otopine u bočicama te odstupanje od specifikacije za sadržaj djelatne tvari desmopresin i pomoćne tvari benzalkonijev klorid.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupni drugi lijekovi s djelatnom tvari desmopresin, međutim u drugim jačinama i drugog farmaceutskog oblika. Stoga upućujemo sve korisnike lijeka Minirin 10 mikrograma po potisku, sprej za nos, da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak