Novosti i edukacije

EMA objavila mjesečno izvješće o sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 Comirnaty

01.04.2021.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je 30. ožujka 2021. godine novo mjesečno izvješće o sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 Comirnaty, koje je dostupno ovdje.

Najnoviji sigurnosni podaci za predmetno cjepivo u skladu su s ranije poznatim sigurnosnim profilom, odnosno omjerom koristi i rizika, te nema preporučenih izmjena vezanih uz primjenu ovog cjepiva.

Uočena je potreba za izmjenom informacija o lijeku kako bi se uključila nuspojava velike otekline na mjestu primjene cjepiva. Iako navedeno oticanje može izgledati ozbiljno, spontani oporavak obično nastupi unutar nekoliko dana nakon cijepljenja.

U izvješćima o sigurnosti cjepiva prikazani su ishodi ocjena podataka koji su postali dostupni nakon davanja odobrenja za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19. Ove ocjene provodi Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i. Izvješća o sigurnosti redovito se objavljuju na EMA-inim internetskim stranicama, u dijelu Post-authorisation: Safety updates.

Povratak