Novosti i edukacije

EMA započela ocjenu primjene lijeka Veklury kod pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 čije liječenje ne zahtijeva primjenu dodatnog kisika

23.02.2021.

Europska agencija za lijekove (EMA) je započela ocjenu zahtjeva za proširenje indikacije lijeka Veklury na liječenje odraslih pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 čije liječenje ne zahtijeva primjenu dodatnog kisika.

Veklury je trenutačno odobren za liječenje odraslih i adolescenata (starijih od 12 godina i težih od 40 kilograma) s pneumonijom čije liječenje zahtijeva primjenu dodatnog kisika (kisik visokog ili niskog protoka odnosno druga neinvazivna ventilacija na početku liječenja).

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i na temelju podataka dostavljenih od strane podnositelja zahtjeva tvrtke Gilead Sciences, sada će procijeniti treba li odobriti navedeno proširenje indikacije lijeka. Mišljenje CHMP-a biti će proslijeđeno Europskoj komisiji na usvajanje pravno obvezujuće odluke za sve zemlje članice EU-a. Ishod ocjene očekuje se početkom ljeta ove godine.

Lijek Veklury odobren je u lipnju 2020. godine u Europskoj uniji za liječenje bolesti COVID-19. Djelatna tvar lijeka je remdesivir, inhibitor virusne RNA polimeraze. Djeluje na način da ometa proizvodnju virusne RNA (genetskog materijala), sprečavajući razmnožavanje virusa unutar stanica.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama EMA-e, odnosno ovdje.

Povratak