Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od trombocitopenije (uključujući imunosnu trombocitopeniju) sa ili bez krvarenja kod primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca)

13.10.2021.

Nositelj odobrenja AstraZeneca AB je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o riziku od trombocitopenije (uključujući imunosnu trombocitopeniju) sa ili bez krvarenja kod primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca).

Sažetak

  • Slučajevi trombocitopenije, uključujući imunosnu trombocitopeniju (engl. Immune thrombocytopenia, ITP) prijavljeni su nakon primjene cjepiva Vaxzevria, obično unutar prva četiri tjedna nakon primjene cjepiva.
  • Vrlo rijetko su navedeni slučajevi trombocitopenije bili praćeni vrlo niskim razinama trombocita (< 20 x 109 / l) i/ili su bili povezani s krvarenjem.
  • Neki od predmetnih slučajeva javili su se u osoba s anamnezom imunosne trombocitopenije.
  • Nažalost, pojedini su slučajevi imali fatalni ishod.
  • Ako osoba ima trombocitopenične poremećaje u anamnezi, poput imunosne trombocitopenije, potrebno je razmotriti rizik od razvoja niske razine trombocita prije primjene cjepiva, a nakon cijepljenja preporučuje se praćenje trombocita.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak