Novosti i edukacije

Pregled preporuka ECDC-a i EMA-e za sprječavanje bolesti COVID-19

09.08.2021.

Potpuno cijepljenje ključna je zaštitna mjera od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, uključujući bolest uzrokovanu delta varijantom koronavirusa

Zbog ubrzanog širenja delta varijante virusa SARS-CoV-2 u Europskoj uniji (EU)/Europskom gospodarskom prostoru (EGP), Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) potiču osobe koje još nisu cijepljene a ispunjavaju uvjete za cijepljenje da se što prije odazovu preporučenom programu cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Potpuno cijepljenje provedeno bilo kojim cjepivom protiv bolesti COVID-19 odobrenim u EU/EGP-u pruža visoku razinu zaštite od razvoja teškog oblika bolesti i smrti uzrokovanih virusom SARS-CoV-2, uključujući i varijante koronavirusa, kao što je delta varijanta. Najviša razina zaštite postiže se nakon proteka dovoljno vremena (od sedam do 14 dana) od primjene posljednje doze cjepiva kojom je ciklus cijepljenja završen.

Cijepljenje je također važno radi zaštite osoba kod kojih je povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 i hospitalizacije te radi smanjenja širenja koronavirusa i sprječavanja pojave novih varijanti.

"Iako su trenutačno dostupna cjepiva iznimno djelotvorna u zaštiti od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, rizik od obolijevanja je i dalje prisutan sve dok se ne stvori veća razina imunizacije stanovništva. Svjedoci smo porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom diljem EU/EGP-a te su predmetna cjepiva i dalje najbolji izbor za prevenciju povećanja teških oblika bolesti COVID-19 i smrtnosti", istaknuo je Mike Catchpole, vodeći znanstvenik ECDC-a.

Budući da se nacionalne kampanje cijepljenja ubrzavaju diljem EU/EGP-a, u nekim slučajevima preporučuje se razmotriti smanjenje vremenskog razmaka između dviju doza cjepiva unutar odobrenih granica, posebice u osoba kod kojih postoji rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19.

Pojava zaraze koronavirusom u cijepljenih osoba ne znači da cjepiva ne djeluju

Iako je djelotvornost cjepiva protiv bolesti COVID-19 odobrenih u EU/EGP-u iznimno visoka, ne postoji cjepivo koje može pružiti stopostotnu zaštitu. Ograničen broj zaraza virusom SARS-CoV-2 moguć je u osoba koje su u potpunosti cijepljene. Međutim, cjepiva mogu u velikoj mjeri spriječiti da se u zaraženih osoba razvije teški oblik bolesti COVID-19 te mogu smanjiti potrebu za hospitalizacijom.

"Cjepiva protiv bolesti COVID-19 vrlo su djelotvorna. Međutim, sve dok virus nastavi cirkulirati u stanovništvu bit će mogući slučajevi zaraze u cijepljenih osoba", naglasio je dr. Fergus Sweeney, voditelj EMA-ine radne skupine za klinička ispitivanja i proizvodnju, te nadodao: "To ne znači da cjepiva nisu djelotvorna. Cijepljene osobe daleko su bolje zaštićene od razvoja ozbiljnog oblika bolesti COVID-19 u odnosu na necijepljene osobe te bismo svi trebali usmjeriti napore u to da što je prije moguće završimo ciklus cijepljenja, odnosno da budemo u potpunosti cijepljeni".

EMA i ECDC preporučuju svim građanima koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje da se cijepe u potpunosti. Sve dok se virus SARS-CoV-2 širi te dok se veći broj populacije ne cijepi u potpunosti, potrebno je pridržavati se nacionalnih mjera za suzbijanje koronavirusa, poput nošenja zaštitnih maski i pridržavanja socijalnog distanciranja, čak i u pojedinaca koji su u potpunosti cijepljeni protiv bolesti COVID-19.

EMA i ECDC će nastaviti usko surađivati ​​s drugim tijelima EU-a i nadležnim nacionalnim tijelima, razmjenjujući znanstvene podatke i pomažući državama članicama da donesu optimalne odluke o zaštiti javnog zdravlja.

Dodatne informacije dostupne su putem sljedećih poveznica:

Vezani sadržaji:

Na vrh stranicePovratak