Novosti i edukacije

Unaprijeđen on-line obrazac za prijavu sumnji na nuspojave

29.09.2021.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je, u suradnji s Uppsala Monitoring Centrom, suradnim centrom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji vodi Svjetsku bazu nuspojava, u rujnu unaprijedila on-line obrazac za prijavu sumnje na nuspojavu.

Nadograđena verzija on-line obrasca, kojom se prijaviteljima omogućuje aktivno i jednostavno sudjelovanje u praćenju sigurnosti primjene lijekova, dostupna je na internetskim stranicama HALMED-a, odnosno ovdje.

Obrascu je moguće pristupiti i skeniranjem QR koda u nastavku:

Nadograđena verzija predmetnog obrasca modernijeg je izgleda i pristupačnija je prijaviteljima te je prilagođena za primjenu putem mobilnih telefona.

Korisnicima je omogućeno prijavljivanje sumnje na nuspojavu koja se dogodila njima osobno, njihovom djetetu ili osobama o kojima skrbe, primjerice majci ili supružniku. Korisnici sumnju na nuspojavu mogu također prijaviti kao zdravstveni radnici.

Osobni podaci iz prijava sumnji na nuspojave strogo su povjerljivi i koriste se isključivo u svrhu utvrđivanja sigurnosti primjene lijekova te se obrađuju sukladno zakonskim propisima o zaštiti osobnih podataka.

Sve prijave sumnji na nuspojave koje HALMED zaprimi koriste se za kontinuiranu procjenu sigurnosnog profila lijeka, čime se osigurava da se u prometu nalaze samo oni lijekovi čiji je omjer koristi i rizika primjene pozitivan.

Povratak