Novosti i edukacije

Zamjena MiniMed inzulinskih pumpa serije 600 s prozirnim prstenom za učvršćivanje

08.10.2021.

Nastavno na sigurnosnu obavijest o korištenju Medtronic MiniMed inzulinske pumpe serije 600 iz studenog 2019. godine, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je od tvrtke Medtronic MiniMed ažuriranu sigurnosnu obavijest o preporuci da se inzulinska pumpa MiniMed serije 600 s prozirnim prstenom za učvršćivanje zamijeni inzulinskom pumpom serije 600 s crnim prstenom za učvršćivanje poboljšane izdržljivosti.

Zamjena se ne naplaćuje te će se provesti i u slučaju da prozirni prsten za učvršćivanje nije oštećen.

MiniMed inzulinska pumpa serije 600 dizajnirana je s prstenom za učvršćivanje pumpe kako bi se spremnik zaključao u inzulinsku pumpu. Uslijed pada ili udarca pumpe u tvrdu površinu može doći do napuknuća prstena za učvršćivanje pumpe, što onemogućuje pravilno zaključavanje spremnika inzulina. U slučaju da spremnik nije pravilno zaključan u pumpu, može doći do prekomjerne ili nedovoljne isporuke inzulina, što može dovesti do hipoglikemije ili hiperglikemije.

Zahvaćeni su svi serijski brojevi inzulinske pumpe MiniMed serije 600 s prozirnim prstenom za učvršćivanje.

Savjeti za korištenje medicinskog proizvoda i radnje koje je potrebno poduzeti

Radnje koje trebaju poduzeti korisnici:

  • Pregledajte prsten za učvršćivanje na svojoj pumpi kako biste utvrdili imate li prozirni prsten za učvršćivanje
  • Ako se spremnik ne zaključa u pumpu ili ako je prsten za učvršćivanje labav, oštećen ili odsutan, prekinite uporabu inzulinske pumpe te se vratite na rezervni plan vođenja bolesti prema preporuci Vašeg liječnika. Nemojte vraćati spremnik nazad u pumpu te se javite ovlaštenom distributeru, tvrtki MediLigo
  • Ako se spremnik ispravno zaključa pomoću prstena za učvršćivanje, nastavite koristiti inzulinsku pumpu dok ne provedete zamjenu pumpe
  • Slijedite Upute za uporabu prilikom zaključavanja spremnika u pumpu te prilikom pregleda prstena za učvršćivanje. Crni prsten za učvršćivanje na novijim inzulinskim pumpama je oblikovan za poboljšanje izdržljivosti.
  • Slijedite Upute za uporabu prilikom svake zamjene spremnika.
  • Ako nehotice ispustite ili udarite pumpu, provjerite je li nastalo oštećenje te rutinski provjerite prsten za učvršćivanje svoje pumpe.
  • Ispunite obrazac na internetskoj stranici tvrtke MediLigo kako biste osigurali besplatnu zamjenu inzulinske pumpe. Ako imate pitanja o terapiji, savjetujte se sa svojim liječnikom.

Zdravstveni radnici trebaju obavijestiti svoje korisnike o Sigurnosnoj obavijesti.

Sigurnosna obavijest je, zajedno s kontakt podacima Služba za korisnike proizvođača Medtronic MiniMed u Republici Hrvatskoj te distributera u RH, dostupna ovdje.

Dodatne informacije

Podsjećamo korisnike medicinskih proizvoda da štetne događaje povezane s medicinskim proizvodima prijave HALMED-u putem obrasca koji mogu dostaviti telefaksom na broj: +385 1 4884 110 ili na adresu elektroničke pošte: medpro@halmed.hr.

Na vrh stranicePovratak