Novosti i edukacije

Ravnatelj HALMED-a održao predavanje „Podrška CInMED-u na evropskom putu“ na konferenciji Instituta za ljekove i medicinske sredstva Crne Gore

06.12.2022.

Delegacija Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na čelu s ravnateljem prof. dr. sc. Sinišom Tomićem sudjelovala je na prvoj godišnjoj konferenciji Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED). Konferencija je pod nazivom "Evropska perspektiva CInMED-a - saradnjom i partnerstvom do zajedničkog cilja" održana od 1. do 3. prosinca 2022. godine u Podgorici, Crna Gora.

Doc. Snežana Mugoša, ravnateljica CInMED-a, je prilikom otvaranja konferencije predstavila postignuća CInMED-a u protekloj godini koji su Institut pozicionirali kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu kao instituciju koja jamči kvalitetu, sigurnost i djelotvornost lijekova i medicinskih proizvoda. Istaknula je da je CInMED "nezavisna i nepristrana institucija u čiji rad građani i cjelokupni zdravstveni sustav mogu imati puno povjerenje".

Prilikom svojeg obraćanja doc. Mugoša je izrazila zahvalnost HALMED-u na nesebičnoj podršci i doprinosu u izgradnji i poboljšanju kapaciteta Instituta, prvenstveno kroz uspješno završeni Twinning projekt "Podrška Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore".

Prisutnima se prigodnim riječima obratio gospodin Dragoslav Šćekić, ministar zdravlja Crne Gore, koji je otvorio konferenciju.

Prilikom svečanog otvaranja prof. Tomić održao je predavanje pod nazivom "Podrška CInMED-u na evropskom putu", kojim je predstavio aktivnosti provedene u svrhu pružanja podrške CInMED-u u procesu usklađivanja poslovanja i zakonodavstva s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU-a na području lijekova i medicinskih proizvoda te jačanja institucionalnih kapaciteta CInMED-a. Također je predstavio iskustva HALMED-a vezana uz pristupanje i sudjelovanje u EU regulatornoj mreži za lijekove i medicinske proizvode.

Prof. Tomić naveo je u svojem obraćanju da će HALMED nastaviti biti mentor CInMED-u na putu prema punopravnom članstvu u EU-u te pritom istaknuo: "Taj put će biti zahtjevan i izazovan, stoga budite ustrajni, a mi ćemo biti uz vas da vas podržimo i pomažemo gdjegod je to potrebno kako bismo što prije primili dragu nam Crnu Goru u europsku obitelj".

Konferencija je okupila više od 200 sudionika, među kojima brojne pozvane goste iz Crne Gore i drugih država, predstavnike Vlade Crne Gore, akademske zajednice i međunarodnih institucija, regulatornih tijela iz država u okruženju, farmaceutskog sektora, kao i stručnjaka i vanjskih suradnika CInMED-a.

Fotogalerija

Ravnatelj HALMED-a održao predavanje „Podrška CInMED-u na evropskom putu“ na konferenciji Instituta za ljekove i medicinske sredstva Crne Gore
Povratak