Novosti i edukacije

Obavijest o povlačenju serija lijeka Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina

08.12.2023.

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak