Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima s podsjetnikom na ograničenu primjenu fluorokinolonskih antibiotika zbog dugotrajnih, onesposobljavajućih i potencijalno ireverzibilnih nuspojava

13.06.2023.

Nositelji odobrenja Sandoz d.o.o., Alkaloid d.o.o., Alkaloid-INT d.o.o., Belupo lijekovi i kozmetika d.d., KRKA-FARMA d.o.o., PharmaS d.o.o., Zentiva, k.s., PLIVA Hrvatska d.o.o., Jadran Galenski laboratorij d.d., Alpha-Medical d.o.o. i Fresenius Kabi d.o.o. su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima s podsjetnikom na ograničenu primjenu fluorokinolonskih antibiotika zbog dugotrajnih, onesposobljavajućih i potencijalno ireverzibilnih nuspojava. Fluorokinolonski lijekovi su skupina antibiotika širokog spektra koji ubijaju bakterije i djeluju protiv infekcija. Primjenjuju se u liječenju određenih vrsta ozbiljnih infekcija kada drugi antibiotici nisu prikladni.

Sažetak

  • Podatci iz nedavno provedenog ispitivanja upućuju na to da se fluorokinoloni i dalje propisuju izvan preporučenih primjena.
  • Fluorokinoloni za sustavnu i inhalacijsku primjenu NE SMIJU se propisivati za:
    • bolesnike koji su prethodno imali ozbiljne nuspojave prilikom primjene kinolonskih ili fluorokinolonskih antibiotika;
    • lakše ili samoograničavajuće infekcije (kao što su faringitis, tonzilitis i akutni bronhitis);
    • blage do umjerene infekcije (uključujući nekomplicirani cistitis, akutno pogoršanje kroničnog bronhitisa i kronične opstruktivne plućne bolesti -KOPB, akutni bakterijski rinosinusitis i akutnu upalu srednjeg uha), osim ako se drugi antibiotici koji se obično preporučuju za te infekcije smatraju neodgovarajućima;
    • nebakterijske infekcije, npr. nebakterijski (kronični) prostatitis;
    • sprječavanje putničkog proljeva ili ponavljajućih infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava.
  • Fluorokinoloni za sustavnu i inhalacijsku primjenu povezuju se s vrlo rijetkim, ozbiljnim, onesposobljavajućim, dugotrajnim i potencijalno ireverzibilnim nuspojavama. Ove lijekove treba propisivati samo za odobrene indikacije i nakon pažljive procjene koristi i rizika u pojedinog bolesnika.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak