Novosti i edukacije

Siniša Tomić ponovno izabran za ravnatelja HALMED-a

12.10.2023.

Upravno vijeće Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je na svojoj 46. sjednici održanoj 10. listopada 2023. godine jednoglasno izabralo prof. dr. sc. Sinišu Tomića za ravnatelja HALMED-a. Prof. Tomić je na čelu HALMED-a od 1. prosinca 2015. godine te je ovu dužnost obavljao i ranije, od 1. listopada 2003. godine do 30. studenog 2011. godine.

Za vrijeme njegovog mandata, HALMED je unaprijedio svoj stručni kapacitet, što je rezultiralo boljim pozicioniranjem i konkurentnošću HALMED-a unutar Europskoga gospodarskog prostora. U sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine, HALMED je bio domaćin sedam sastanaka europskih znanstvenih povjerenstava i radnih skupina na području lijekova i medicinskih proizvoda, čime je pružio podršku kontinuitetu djelovanja EU regulatorne mreže te, istovremeno, kroz ulogu domaćina, djelovao na daljnjem unaprjeđenju pozitivnog međunarodnog ugleda Republike Hrvatske.

U proteklom razdoblju HALMED je jačao i suradnju sa zemljama u regiji koje su kandidati za članstvo u EU-u, od čega se posebno ističe osamnaestomjesečni Twinning projekt "Podrška Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore", koji je uspješno proveden pod vodstvom HALMED-a, u suradnji sa stručnjacima iz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Također, tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja HALMED se uključio te aktivno sudjeluje u nizu europskih i nacionalnih projekata, uključujući projekte UNICOM, e-Lijekovi, kao i četiri zajedničke akcije (Joint Actions) u okviru programa "Program EU za zdravlje 2021.-2027. (EU4Health Programme)", čime je pojačana njegova misija na razini europske suradnje.

HALMED je tijekom izazovnog razdoblja pandemije bolesti COVID-19 dosljedno nastavio obavljati svoju javnozdravstvenu ulogu zaštite hrvatskih pacijenata, kroz sudjelovanje u postupcima ocjene, odobravanja i stavljanja u promet cjepiva i lijekova za bolest COVID-19 te intenzivnom praćenju sigurnosti njihove primjene, kao i osiguravanju potrebnih medicinskih proizvoda te pružanja pravovremenih i stručnih informacija stručnoj i široj javnosti. Jednako tako, uslijed pandemije i globalnih izazova na području dostupnosti lijekova, pojačana je i intenzivirana uloga HALMED-a vezana uz praćenje i upravljanje nestašicama.

U novom mandatu, koji počinje teći od 1. prosinca 2023. godine, ravnatelj HALMED-a fokusirat će se na jačanje uloge HALMED-a i njegov daljnji razvoj kao regulatornog tijela kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. Naglasak će biti stavljen na pravovremeno osiguranje dostupnosti i sigurne primjene lijekova i medicinskih proizvoda, daljnje jačanje doprinosa HALMED-a europskoj regulatornoj mreži kroz aktivno sudjelovanje stručnjaka HALMED-a u radu znanstvenih povjerenstava, odbora i radnih skupina, kontinuitet natjecanja za europske predmete te proširenje portfelja na skupine lijekova koje do sada nisu bile ocjenjivane, kao i na jačanje uloge u upravljanju nestašicama lijekova na nacionalnoj i europskoj razini.

Na vrh stranicePovratak