Novosti i edukacije

HALMED domaćin sastanka EMA-inog Povjerenstva za lijekove za liječenje rijetkih i teških bolesti

13.02.2020.

Danas je u hotelu International u Zagrebu započeo sastanak Povjerenstva za lijekove za liječenje rijetkih i teških bolesti (Committee for Orphan Medicinal Products, COMP) koji se održava od 12. do 14. veljače 2020. godine. Sastanak ovog važnog Povjerenstva koje djeluje pri Europskoj agenciji za lijekove organizira Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pod pokroviteljstvom Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Sastanak je svečano otvorio prim. Željko Plazonić, dr. med., državni tajnik u Ministarstvu zdravstva koji je u prigodnom obraćanju istaknuo: "Iznimna je čast sudjelovati na sastanku Povjerenstva za rijetke i teške bolesti te ovim putem zahvaljujem Agenciji za lijekove i medicinske proizvode na okupljanju stručnjaka koji svakodnevno djeluju s ciljem razvoja terapija za liječenje rijetkih i teških bolesti." Također je istaknuo da je Ministarstvo zdravstva svojim Nacionalnim programom za rijetke bolesti obuhvatilo mnoga strateška pitanja kao što su edukacija i prevencija, rano otkrivanje rijetkih bolesti te istraživanja koja su neophodna za razvoj novih lijekova i pružanje sve potrebnijih individualnih terapija.

Prisutne je riječima dobrodošlice pozdravio izv. prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, koji je istaknuo: "Velika je čast biti domaćin ovoga sastanka, osobito s obzirom na njegovu ulogu te važnost koju predstavlja za 30 milijuna pacijenata oboljelih od rijetkih i teških bolesti u Europskoj uniji." Također, ovom je prilikom prof. Tomić čestitao Povjerenstvu na 20 godina uspješnog djelovanja tijekom kojih su zahvaljujući ulozi COMP-a i EMA-e postignuti značajni napretci u osiguranju terapijskih mogućnosti na području rijetkih i teških bolesti.

Predsjednica Povjerenstva, dr. sc. Violeta Stoyanova-Beninska ovom je prilikom zahvalila HALMED-u na domaćinstvu ovog sastanka istaknuvši kako se time podržava kontinuitet rada Povjerenstva i pruža izvrsna prilika za razmjenu iskustava i raspravu o zdravstvenim sustavima država članica kao i o sveobuhvatnim pitanjima važnima za rad Povjerenstva.

Hrvatski predstavnik u ovome Povjerenstvu prof. dr. sc. Dinko Vitezić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci naglasio je stratešku važnost ovog sastanka koji će omogućiti usvajanje zaključaka ključnih za unaprjeđenje budućeg rada Povjerenstva.

Uz delegate iz regulatornih tijela EU-a te država članica, ovome sastanku prisustvuju predstavnici relevantnih institucija iz RH: Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, HALMED-a te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sastankom su obuhvaćene brojne stručne teme kao što su razvoj lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti te inovacije i istraživanja novih lijekova. Također, bit će prikazane mogućnosti liječenja rijetkih bolesti u Hrvatskoj te dostupnost lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti kroz sustav Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Osim toga, stručnjaci će raspravljati o aktualnim pitanjima na području određivanja medicinskih stanja i zadovoljavajućih metoda liječenja te o učincima inicijativa i programa regulatornih tijela na području razvoja novih lijekova i unaprjeđenja dostupnih terapija za pacijente oboljele od rijetkih i teških bolesti.

Povjerenstvo za lijekove za liječenje rijetkih i teških bolesti ima važnu ulogu u europskoj mreži za lijekove, posebice u donošenju odluka o dodjeli statusa lijeka za liječenje rijetkih i teških bolesti lijekovima na razini cijele Europske unije (tzv. orphan lijekovi). Dodjeljivanjem orphan statusa pojedinom lijeku potiče se razvoj i stavljanje u promet navedenih lijekova te se povećava dostupnost ovih lijekova oboljelima od rijetkih i teških bolesti. Također, COMP savjetuje i pomaže Europskoj komisiji u pitanjima vezanima za lijekove za rijetke bolesti, što uključuje razvoj i uspostavljanje politike na razini EU-a, izradu detaljnih smjernica te povezivanje na međunarodnoj razini.

Fotogalerija

HALMED domaćin sastanka EMA-inog Povjerenstva za lijekove za liječenje rijetkih i teških bolesti
Na vrh stranicePovratak