Novosti i edukacije

Informacija o nalazu o provjeri kakvoće prema posebnom zahtjevu za dodatak prehrani Epimed Gold kapsule

13.07.2012.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je na zahtjev Ministarstva zdravlja provela ispitivanje uzorka dodatka prehrani Epimed Gold kapsule, koji je Agenciji dostavila Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja.

Ispitivanje dodatka prehrani Epimed Gold kapsule provedeno je HPLC metodom selektivnom za sildenafil, vardenafil i tadalafil. Navedeni spojevi su djelatne tvari koje se nalaze u lijekovima namijenjenima liječenju erektilne disfunkcije, ali nisu dozvoljene kao sastojak u dodacima prehrani. Provedenom analizom u dostavljenom je uzorku utvrđena prisutnost sildenafila. Analiza je provedena u zakonski propisanom roku od 30 dana, a o rezultatima analize promptno je informirano Ministarstvo zdravlja.

Agencija upozorava na opasnosti uporabe dodatka prehrani Epimed Gold kapsule, u kojem je pronađena supstanca koja može kod korisnika s rizičnim faktorima izazvati teške kardiovaskularne nuspojave. Zbog toga se navedena supstanca ne smije nalaziti u dodacima prehrani, koji se nalaze u slobodnoj prodaji, već samo u lijekovima koji se izdaju isključivo na liječnički recept. Time se osigurava da prije propisivanja lijeka liječnik procijeni kardiovaskularni rizik svakog pojedinog pacijenta, odredi odgovarajuću dozu lijeka te nadzire zdravstveno stanje pacijenta.

Popis pitanja i odgovora o rezultatima provedenog laboratorijskog ispitivanja svih dodataka prehrani u kojima je utvrđena prisutnost sildenafila dostupan je ovdje.

Povratak