Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o uvođenju nove napunjene brizgalice Clearclick za lijek PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici (peginterferon alfa-2b)

20.02.2014.

Tvrtka Merck Sharp & Dohme (MSD) je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputila pismo zdravstvenim radnicima o uvođenju nove napunjene brizgalice Clearclick za lijek PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici (peginterferon alfa-2b).

Sažetak

  • Počevši od 27. veljače 2014. godine, MSD će lijek PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici staviti u promet u novoj napunjenoj brizgalici Clearclick.
  • Riječ je o pomagalu za injiciranje koje će zamijeniti postojeću napunjenu brizgalicu. Promijenit će se samo pomagalo za injiciranje, a uložak s lijekom/otapalom se neće mijenjati.
  • Kako bi se osigurala pravilna primjena nove napunjene brizgalice Clearclick, bolesnike koji su trenutno liječeni ili će uskoro započeti liječenje lijekom PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici treba pravilno informirati i obučiti za primjenu nove napunjene brizgalice.
  • Očekuje se da će zalihe postojećih napunjenih brizgalica i dalje biti raspoložive tijekom približno 3 mjeseca nakon prvoga stavljanja u promet nove napunjene brizgalice Clearclick, no točno razdoblje njihove raspoloživosti ovisi o količini i roku valjanosti dosadašnjih napunjenih brizgalica.

Daljnje preporuke

Bolesnici koji su već započeli liječenje lijekom PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici trebaju početi koristiti novu napunjenu brizgalicu Clearclick. U novih bolesnika liječenje treba započeti propisivanjem nove napunjene brizgalice Clearclick.

Kako bi se osiguralo neometano izdavanje lijeka na recept novim bolesnicima i onima koji su već započeli liječenje i kako bolesnici ne bi propustili niti jednu dozu lijeka, zdravstveni radnici trebaju svoje bolesnike obavijestiti o prelasku na novu Clearclick napunjenu brizgalicu te ih što prije osposobiti za njezinu uporabu. Bolesnike treba uputiti da pročitaju Dodatak uputi o lijeku za PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici namijenjen bolesnicima, u kojem je detaljno opisana uporaba nove napunjene brizgalice Clearclick.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak