Novosti i edukacije

Upozorenje o opasnim posljedicama uporabe proizvoda Miracle Mineral Solution (MMS)

29.01.2016.

Slijedom povećanog interesa javnosti, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ovim putem ponovno naglašava da proizvod koji se pod nazivom Miracle Mineral Solution (MMS) prodaje putem Interneta i oglasnika može dovesti do teških i po život opasnih posljedica.

Podsjećamo, HALMED je još u listopadu 2010. godine upozorio javnost o štetnim posljedicama primjene ove otopine te izvijestio da je riječ o proizvodu koji ni u Europskoj uniji, ni u Kanadi niti u SAD-u nije odobren za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili lijek.

Prema dostupnim informacijama, otopina MMS sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl₂) i obično je pakirana s citratnom kiselinom s kojom se miješa prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO₂) kojemu se pripisuje širok spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Navedene kemijske tvari imaju brojne industrijske namjene - koriste se kao dezinficijensi i pesticidi te kao izbjeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji. Primjenjuju se i za postupak drobljenja stijena pri crpljenju plina i nafte.

U razdoblju od 2010. godine do danas na ovaj proizvod upozoravaju Svjetska zdravstvena organizacija i regulatorna tijela brojnih zemalja svijeta: američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA), kanadsko Ministarstvo zdravstva (Health Canada), njemački Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, BfArM), Australsko regulatorno tijelo za lijekove (Therapeutic Goods Administration, TGA) i dr.

Navedena regulatorna tijela zaprimila su prijave ozbiljnih nuspojava uzrokovanih uporabom otopine MMS među kojima su: simptomi trovanja, po život opasan nizak krvni tlak kao posljedica dehidracije, pojava methemoglobinemije (bolest kod koje je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik), pojava anurije (smanjenje proizvodnje urina) i hemolitičke anemije (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, abdominalna bol, goruća bol u grlu, perzistirajuće povraćanje, dijareja, mučnina. Njemačko regulatorno tijelo (BfArM) također navodi da ovisno o koncentraciji, klor dioksid može uzrokovati i iritacije, ali i opekline kože i sluznice.

HALMED ovim putem poziva sve korisnike otopine MMS da nam prijave svaku sumnju na doživljenu nuspojavu na ovaj proizvod.

Nuspojave je moguće prijaviti putem on line aplikacije koja je dostupna na internetskim stranicama HALMED-a ili putem obrasca za prijavu nuspojave koji je potrebno ispuniti rukom ili računalom i poslati na adresu:
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)
Ksaverska cesta 4
10 000 Zagreb,
ili na broj telefaksa: 01 48 84 110,
ili na e-adresu: nuspojave@halmed.hr.

Na vrh stranicePovratak