Novosti i edukacije

Zdravstvenim radnicima omogućeno prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova putem sustava OPeN

27.01.2021.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pustila je u rad nadograđenu verziju informacijskog sustava OpeN, u sklopu kojeg zdravstveni radnici mogu na još jednostavniji i brži način upućivati prijave sumnji na nuspojave lijekova izravno HALMED-u.

Ovime se zdravstvenim radnicima dodatno olakšava postupak prijavljivanja, unaprjeđuje se kvaliteta prijava te se istovremeno ubrzava njihova administrativna obrada pri HALMED-u, što sveukupno pridonosi jačanju i unaprjeđenju sustava praćenja sigurnosti primjene lijekova u Hrvatskoj.

Zdravstveni radnici sustavu OPeN mogu pristupiti ovdje. Za korištenje sustava potrebno je provesti registraciju i kreirati korisnički račun na temelju jedinstvenog broja zdravstvenog djelatnika i važeće adrese elektroničke pošte. U slučaju da jedinstveni broj zdravstvenog djelatnika, koji se u predmetni sustav preuzima iz šifrarnika HZJZ-a, nije prepoznat prilikom registracije, potrebno je obratiti se HALMED-u na podrska@halmed.hr kako bi se proveo ručni unos korisnika.

Sustav pruža niz funkcionalnosti pomoću kojih zdravstveni radnici mogu upravljati prijavama koje upućuju HALMED-u. Prijavljivanje se provodi uz automatsko povlačenje podataka o prijavitelju iz profila zdravstvenog radnika te ih nije potrebno iznova popunjavati prilikom upućivanja svake nove prijave. Jednako tako, u sustav je integriran šifrarnik lijekova HALMED-a, što prijavitelju olakšava postupak odabira i navođenja lijekova.

Putem ovog sustava zdravstveni radnici mogu upućivati i prijave štetnih događaja zabilježenih uz primjenu medicinskih proizvoda.

Detaljnije informacije o korištenju sustava dostupne su u Korisničkim uputama, a u slučaju bilo kakvih tehničkih poteškoća moguće je obratiti se na podrska@halmed.hr. Osobni podaci zaprimljeni u sustavu OPeN u potpunosti su zaštićeni te se s njima postupa u skladu s propisima iz zaštite osobnih podataka.

Zdravstvenim radnicima i pacijentima u Republici Hrvatskoj od ranije su za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova dostupni online aplikacija Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije, mobilna aplikacija te slanje obrazaca putem e-pošte, telefaksa ili poštom.

Nadogradnja sustava OPeN, kojom se zdravstvenim radnicima pruža dodatni način prijavljivanja, dio je kontinuiranih napora HALMED-a i ulaganja resursa u daljnji razvoj sustava praćenja sigurnosti primjene lijekova u Republici Hrvatskoj. Uvođenjem novih tehnoloških rješenja za prijavljivanje nuspojava HALMED želi dodatno osnažiti učinkoviti sustav farmakovigilancije te potaknuti snažnije uključivanje zdravstvenih radnika u praćenje sigurnosti primjene lijekova omogućujući im jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave u skladu s njihovom stručnom i zakonskom obvezom.

Zaprimljene prijave sumnji na nuspojave dragocjen su izvor informacija te se koriste pri kontinuiranoj ocjeni sigurnosti primjene lijekova. Praćenjem sigurnosti primjene lijekova i nakon njihova stavljanja na tržište HALMED štiti javno zdravlje omogućujući pacijentima sigurne, djelotvorne i kvalitetne lijekove te osiguravajući zdravstvenim radnicima dostupnost najnovijih podataka njihovoj primjeni.

Na vrh stranicePovratak