Novosti i edukacije

Rizik od medikacijske pogreške tijekom primjene lijekova koji sadrže kabazitaksel zbog razlika u postupku razrjeđivanja

27.10.2022.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) podsjeća zdravstvene radnike na rizik od medikacijske pogreške uslijed zamjene lijekova protiv raka koji sadrže djelatnu tvar kabazitaksel. U Republici Hrvatskoj odobreni su sljedeći lijekovi koji sadrže kabazitaksel:

Svi navedeni lijekovi primjenjuju se putem infuzije (ukapavanjem) u venu, ali se razlikuju s obzirom na jačinu i postupak razrjeđivanja.

Uslijed zamjene ovih lijekova, njihovih jačina i pravila razrjeđivanja, zdravstveni radnici mogu zabunom primijeniti u bolesnika previše (prekomjerna doza) ili premalo (nedovoljna doza) djelatne tvari. Kao posljedica nedovoljne doze, učinak lijeka može biti neprimjeren, dok prekomjerna doza može prouzročiti ozbiljne i potencijalno fatalne komplikacije kao što su supresija koštane srži (koja stvara krvne stanice) i ozbiljni poremećaji probavnog sustava.

Ovim putem podsjećamo zdravstvene radnike koji upotrebljavaju lijekove koji sadrže kabazitaksel da pažljivo slijede upute o razrjeđivanju lijeka navedene u dijelu 6.6 sažetka opisa svojstava lijeka te na kraju upute o lijeku.

HALMED do danas nije zaprimio ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu predoziranja kao posljedice medikacijske pogreške prilikom pripreme lijekova koji sadrže kabazitaksel. HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene ovih lijekova te će o svim novim informacijama pravovremeno obavijestiti javnost.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Na vrh stranicePovratak