Novosti i edukacije

HALMED konferencijom obilježio 20 godina postojanja i 10 godina sudjelovanja u EU regulatornim postupcima

29.11.2023.

U Dubrovniku je 23. i 24. studenog 2023. godine održana konferencija "20 godina HALMED-a: zajedno u izazovima, zajedno u rješenjima", koju je organizirala Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Ovom konferencijom HALMED je obilježio 20. godišnjicu osnutka te 10 godina sudjelovanja u europskim regulatornim postupcima.

Skup je, uime ministra zdravstva, izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, dr. med., otvorio posebni savjetnik ministra, Tonći Buble, dr. med., koji je ovom prilikom istaknuo: "Danas mogu reći da sam ponosan zbog svega što je Agencija postigla ne samo za Republiku Hrvatsku i za područje lijekova, u kojemu uz Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje čini temelj i oslonac čitavog područja, već i zbog svih njenih postignuća u međunarodnom okruženju. Ulaskom u Europsku uniju, zadaće su postale sve složenije i zahtjevnije, a naša ih je Agencija sve uspješno savladala." Također je zaključio: "Želim da Agencija i dalje u svemu tome bude dobar partner cijelom sustavu, kao što se pokazala i u slučaju nestašica lijekova, kada je uistinu sa svima u sustavu izvrsno surađivala i pridonijela tome da u Hrvatskoj situacija s nedostupnošću lijekova bude puno blaža u odnosu na neke druge države članice."

Ravnatelj HALMED-a, prof. Siniša Tomić uvodnim govorom je predstavio javnozdravstvenu zadaću HALMED-a te planove za daljnji razvoj i projekte u budućnosti. Tom prigodom osvrnuo se na ulogu HALMED-a u europskoj regulatornoj mreži: "Naši stručnjaci intenzivno pridonose radu svih relevantnih znanstvenih povjerenstava, odbora, radnih skupina. Iznimno aktivno sudjeluju u europskim postupcima ocjene i odobravanja i time su u službi ne samo pacijenata u našoj državi, već i pacijenata u čitavoj Europskoj uniji." Također, ukazao je na važnost zajedničkog djelovanja svih dionika na području lijekova i medicinskih proizvoda istaknuvši: "Uz suradnju sviju nas uspijevali smo biti na visini zadatka, uvijek pronaći rješenja i primijeniti naučene lekcije na svaku sljedeću situaciju i zdravstvenu krizu."

Sudionike je u ime Grada Dubrovnika i gradonačelnika Mata Frankovića pozdravio gospodin Dživo Brčić, koji je u svojem pozdravnom govoru čestitao HALMED-u na jubilejima te istaknuo: "Ulaganje u zdravstveni turizam, ali i općenito u zdravlje jedan je od osnovnih čimbenika našeg budućeg napretka, kao i zadovoljstva lokalne zajednice".

HALMED je na ovoj konferenciji kao predavače ugostio predstavnike nacionalnih agencija iz europske regulatorne mreže, odnosno iz nacionalnih agencija za lijekove i medicinske proizvode članica Europske unije te iz zemalja u okruženju. Radni dio konferencije započeo je sesijom U središtu EU regulatornog kruga koja je bila posvećena temama vezanim uz europske procedure za lijekove i medicinske proizvode. Ovom sesijom dodatno su istaknute teme vezane uz europske procedure, međunarodne projekte te suradnju između regulatornih tijela. Prof. Tomić je održao predavanje o 10 godina sudjelovanja HALMED-a u EU regulatornim postupcima. Pritom je istaknuo kako su stručnost i rad HALMED-a prepoznati i na europskoj i svjetskoj razini, što potvrđuju brojna priznanja i postignuća. Potom je Nimet Filiz iz Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova Vijeća Europe (EDQM) predstavila ulogu i trenutačne inicijative EDQM-a u zaštiti javnog zdravlja. Predavači iz Švedske agencije za lijekove, Christer Backman i Karin Gröndahl govorili su o usklađivanju elektroničkih podataka o lijekovima u EU-u. Momir Radulović, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Slovenije održao je predavanje o inicijativama za upravljanje nestašicama lijekova u EU.

Također, kao pozvani gosti, predavanja su održali Snežana Mugoša, direktorica Instituta za lijekove i medicinske proizvode Crne Gore (CInMED), koja je pojasnila utjecaj Twinning projekta koji je vodio HALMED na razvoj kapaciteta CInMED-a, te Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode Srbije (ALIMS), koji je predstavio projekt MEDI-THEFT, usmjeren na sprječavanje krađa lijekova.

Niz predavanja održali su stručnjaci HALMED-a koji su pritom predstavili aktualne teme iz europske regulative lijekova te teme vezane uz pružanje znanstvenih savjeta i rad znanstvenih povjerenstava Europske agencije za lijekove, međusobnu zamjenjivost lijekova, praćenje opskrbe tržišta i nestašica lijekova u Republici Hrvatskoj i na razini EU-a, sustav određivanja najviših dozvoljenih cijena lijekova, aktualnosti na području praćenja sigurnosti primjene lijekova, upravljanje informacijama u zdravstvu, zahtjeve na području GMP i GVP inspekcija, Hrvatsku farmakopeju, provjere kakvoće lijekova i krivotvorine te aktualnosti na području regulative medicinskih proizvoda kao i EU projekte i inicijative.

Konferencija je organizirana u svrhu informiranja svih dionika na području lijekova o novostima na području odobravanja i praćenja sigurnosti primjene lijekova. Konferenciji je prisustvovalo oko 260 sudionika; zdravstvenih radnika, predstavnika hrvatskih javnozdravstvenih tijela, strukovnih udruženja zdravstvenih radnika i farmaceutske industrije, pacijenata te regulatornih tijela za lijekove iz Europske unije i zemalja u okruženju.

Fotogalerija

HALMED konferencijom obilježio 20 godina postojanja i 10 godina sudjelovanja u EU regulatornim postupcima
Na vrh stranicePovratak