Farmakovigilancija

Prijave pacijenata i korisnika lijekova

Uz zdravstvene radnike i nositelje odobrenja za stavljanje lijeka u promet, odnosno proizvođače lijekova, koji su zakonski obvezni prijavljivati nuspojave, stupanjem na snagu Pravilnika o farmakovigilanciji (Narodne novine, br. 125/09.) od jeseni 2009. godine u Republici Hrvatskoj i pacijenti ili korisnici lijekova mogu izravno prijaviti sumnju na nuspojavu HALMED-u putem posebnog obrasca koji je namijenjen pacijentima i može se naći na našim internetskim stranicama. U rubrici HALMED za pacijente i javnost dostupni su Obrazac za prijavu nuspojave za pacijente/korisnike lijeka i opis postupka prijave sumnje na nuspojavu lijeka te Vodič za pacijente o prijavljivanju nuspojava.

Uz gore navedeni obrazac, od kolovoza 2012. godine HALMED je prvi u svijetu započeo i s korištenjem on-line aplikacije Uppsala Monitoring Centra, suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije, koja omogućuje pacijentima prijavljivanje sumnji na nuspojave izravno putem naših internetskih stranica. Time se Republika Hrvatska svrstala u uski krug europskih zemalja koje imaju takav vid prijavljivanja od strane pacijenata. Značajan porast broja prijava sumnji na nuspojavu lijeka koje je HALMED od pacijenata/korisnika lijeka zaprimio nakon početka primjene navedene on-line aplikacije pokazuje da su pacijenti prepoznali svoju ulogu i značaj u prijavljivanju nuspojava.

Prijave od strane pacijenata su nam osobito dragocjen izvor informacija jer pacijenti nekada brže prepoznaju povezanost pojedine nuspojave s primjenom lijeka nego liječnici, a i njihove prijave obično sadrže detaljnije opise nuspojava. Bilo je slučajeva u svijetu kada su pojedine neočekivane nuspojave bile otkrivene upravo zahvaljujući prijavama od strane pacijenata jer liječnici nisu posumnjali da bi neželjeni događaj mogao biti povezan s primjenom nekog lijeka. Prijavljivanjem nuspojava pacijenti izravno doprinose unapređenju sigurnosti primjene lijekova.

Svrha prikupljanja prijava direktno od strane pacijenata je pružanje mogućnosti pacijentima da se aktivno uključe u praćenje opće sigurnosti primjene lijekova, međutim HALMED nema ovlasti, niti mogućnosti, za davanje individualnih medicinskih savjeta o izboru terapije, već je preporuka bolesnicima da se za sva pitanja vezana uz izbor odgovarajućeg lijeka obrate nadležnom liječniku koji im jedini može odrediti terapiju.

Na vrh stranice