Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o novom popisu kompatibilnih uređaja za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin)

12.08.2011.

Nositelj odobrenja Agmar d.o.o. u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio je pismo liječnicima u vezi s novim podacima o kompatibilnosti testova za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin).

U pismu se navodi novi popis uređaja za određivanje razine glukoze u krvi koji se smiju koristiti kod ovih pacijenata, nastavno na prethodno upućena pisma liječnicima, o čemu je HALMED izvijestio na svojim internetskim stranicama u lipnju 2008. i srpnju 2010. godine.

Extraneal (ikodekstrin 7,5 %) je otopina za peritonejsku dijalizu čija se djelatna tvar ikodekstrin metabolizira u maltozu. Na rezultate mjerenja uređaja i/ili test traka koji nisu specifični za glukozu može utjecati prisutnost maltoze i drugih šećera. Ova interferencija ima za posljedicu lažno povišena očitanja razine glukoze u krvi.

Lažno povišena očitanja vrijednosti glukoze kod primjene testova koji nisu specifični za glukozu mogu prikriti stvarnu hipoglikemiju ili dovesti do pogrešne dijagnoze hiperglikemije. Pogrešno očitanje vrijednosti glukoze kao normalnih, kada pacijent zapravo ima snižene vrijednosti, može spriječiti bolesnika ili zdravstvenog djelatnika u provođenju postupaka za normalizaciju razine glukoze u krvi. Lažno povišeni nalaz glukoze u krvi može navesti bolesnika da primijeni veću dozu inzulina od potrebne. U oba slučaja ugrožen je život bolesnika zbog hipoglikemije.

Zbog navedenog se za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu smiju koristiti samo za glukozu specifični uređaji i test trake.

U HALMED-u nije do sada zaprimljena niti jedna prijava lažno povišenih očitanja razine glukoze u krvi kod pacijenata na terapiji Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu lijeka HALMED-u. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Pismo liječnicima možete pogledati ovdje.

Povratak