Novosti i edukacije

Okrugli stol „Generički lijekovi – zašto su ponovno aktualna tema?“

27.10.2014.

U srijedu, 29. listopada 2014. godine, u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb s početkom u 17:00 sati održat će se okrugli stol na temu „Generički lijekovi – zašto su ponovno aktualna tema?“

Okrugli stol će se održati u sklopu 120. redovnog sastanka Hrvatskog društva za kliničku farmakologiju i terapiju, a namijenjen je svim zainteresiranim zdravstvenim radnicima, predstavnicima regulatornih tijela i udruga.

Ravnateljica HALMED-a dr. sc. Viola Macolić Šarinić dr. med., na okruglom će stolu održati predavanje na temu Generički lijekovi – stavovi regulatornog tijela.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Obavijest o potencijalnom riziku od napuknuća bočica lijeka Augmentin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju ili infuziju (amoksicilin, klavulanska kiselina)

27.10.2014.

GlaxoSmithKline, nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Augmentin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju ili infuziju (amoksicilin, klavulanska kiselina), obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o potencijalnom riziku od napuknuća bočica navedenog lijeka.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

EMA spremna započeti procjenu cjepiva i terapije protiv ebole čim dobije potrebne podatke

23.10.2014.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas u priopćenju da je spremna započeti procjenu terapije i cjepiva protiv ebole čim dobije sve potrebne podatke.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, EMA je uspostavila sustav koji pruža najbolje moguće stručne savjete tvrtkama koje trenutno rade na razvoju potencijalnih cjepiva i/ili terapija za suzbijanje virusa ebole. Agencija je također uspostavila oblik pregleda informacija koji dozvoljava stručnjacima kontinuiranu procjenu dolaznih podatka kako bi definirali što jasnija i znanstveno utemeljena mišljenja temeljena na dodatnim podacima pristiglim tijekom procesa razvoja.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Radionica o bezreceptnim lijekovima: The Role of Good Classification Practices in Promoting Medication Safety and Accessibility in Europe

22.10.2014.

U organizaciji Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM), u Zagrebu će se, 20. i 21 studenog 2014. godine, održati radionica o bezreceptnim lijekovima pod nazivom The Role of Good Classification Practices in Promoting Medication Safety and Accessibility in Europe.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Ravnateljica HALMED-a sudjelovala na 37. Godišnjem sastanku Nacionalnih centara koji sudjeluju u Programu praćenja sigurnosti lijekova SZO-a

20.10.2014.

U kineskom je gradu Tianjinu od 14. listopada do 17. listopada 2014. godine održan 37. Godišnji sastanak predstavnika Nacionalnih centara koji sudjeluju u Programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj skup zajedno su organizirale Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO), Kolaborativni centar WHO-a za praćenje nuspojava (Uppsala Monitoring Centar, UMC) i Kineska agencija za hranu i lijekove (CFDA). Na skupu je sudjelovala i ravnateljica HALMED-a dr. sc. Viola Macolić Šarinić sa suradnicima. Sastanku je prisustvovalo oko 200 predstavnika Nacionalnih centara iz 54 zemlje svijeta, članice Programa WHO-a.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije