COVID-19

Kako cjepiva protiv bolesti COVID-19 djeluju?

  • Koronavirus uzrokuje infekciju pomoću proteina na svojoj površini, tzv. proteina šiljka (engl. spike protein) pomoću kojeg se veže za stanice tijela te ulazi u njih i uzrokuje bolest. Zato se većina cjepiva razvija na način da cilja protein šiljka pa cjepivo u organizmu uzrokuje stvaranje antitijela i T stanica koji su usmjereni protiv šiljka i koji onemogućavaju ulazak koronavirusa u stanice domaćina. Cjepiva tako pripremaju imunološki sustav na prepoznavanje i obranu tijela od bolesti za koju su namijenjeni.
  • Odobrena mRNA (Comirnaty, Spikevax) i vektorska cjepiva (Vaxzevria, Jcovden) djeluju na način da u stanicama organizma potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus. Odobrena proteinska cjepiva (Nuvaxovid, VidPrevtyn Beta, Bimervax) sadrže laboratorijski proizvedenu verziju proteina šiljka sličnu onome koji je prisutan na površini koronavirusa.
  • Kada se cjepivo primijeni, imunološki sustav osobe prepoznaje protein iz cjepiva kao strani te kao obranu tijela protiv njega proizvodi protutijela i T-stanice. Ako u narednom razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav će pomoću stvorenih protutijela i stanica prepoznati virus i bit će spreman za obranu, čime će osoba biti zaštićena od bolesti COVID-19.
  • mRNA cjepiva (Comirnaty, Spikevax) to postižu na način da pomoću molekule glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) stanicama daju gensku uputu za stvaranje proteina šiljka.
  • Vektorska cjepiva (Vaxzevria, Jcovden) sadrže druge, za ljude neškodljive, viruse iz porodice adenovirusa koji su izmijenjeni na način da sadrže gen koji u stanicama organizma potiče stvaranje proteina šiljka koronavirusa.
  • Proteinska cjepiva (Nuvaxovid, VidPrevtyn Beta, Bimervax) sadrže laboratorijski proizvedenu verziju proteina šiljka sličnu onome koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepiva također sadrže "adjuvans", tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.
  • Inaktivirano, adjuvantirano cjepivo (Valneva) sadrži inaktivirane (mrtve) cijele čestice izvornog soja virusa SARS-CoV-2 i ne može uzrokovati bolest. Cjepivo također sadrži dva "adjuvansa”, tvari koje pomažu pojačati imunosni odgovor na cjepivo.