Farmakovigilancija

Priopćenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske o cjepivu protiv gripe, Vaxigrip, proizvođača Sanofi Pasteur, Francuska

25.10.2006.

Cjepivo protiv gripe, Vaxigrip, proizvođača Sanofi Pasteur-a sigurno je za primjenu i nema razloga da se zaustavi sezonsko cijepljenje s ovim ili bilo kojim drugim cjepivom protiv gripe.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske je 23. listopada 2006. godine obaviještena o 4 slučaja smrti u Izraelu kod starih osoba koje su bile cijepljene cjepivom protiv gripe, naziva Vaxigrip, proizvođača Sanofi Pasteur. Istog dana je Izraelsko Ministarstvo zdravstva iz mjere predostrožnosti odlučilo privremeno obustaviti daljnje cijepljenje te je pokrenulo dodatnu istragu.

Agencija Republike Hrvatske kao regulatorno tijelo za odobravanje i provjeru kakvoće cjepiva u Hrvatskoj o ovom događaju je zatražila službenu informaciju od međunarodnih organizacija i nositelja odobrenja, odnosno proizvođača cjepiva.

Temeljem informacija koje je Agencija Republike Hrvatske dobila tijekom jučerašnjeg dana utvrđeno je da navedene četiri osobe u Izraelu nisu umrle od posljedica cijepljenja već od kroničnih bolesti (srčane bolesti i dijabetes) od kojih su bolovali.

Svjetska zdravstvena organizacija te nositelj odobrenja za stavljanje u promet predmetnog cjepiva u Republici Hrvatskoj , 24. listopada o.g., izvijestili su Agenciju da je cijepljenje u Izraelu nastavljeno budući je povezanost smrti i cjepiva isključena. Serija cjepiva kojim su cijepljeni pacijenti u Izraelu bila je isključivo proizvedena i distribuirana na izraelskom tržištu.

U Hrvatskoj ili drugoj europskoj državi, od kada je započelo cijepljenje protiv gripe na sjevernoj polutci, nije prijavljen niti jedan sličan slučaj koji bi ukazao da predmetno cjepivo nije sigurno za primjenu.

Povratak