Farmakovigilancija

Pismo liječnicima: „Izbjegavanje hipoglikemije uzrokovano lažnim očitavanjem viših razina glukoze u krvi zbog interferencije otopine za peritonejsku dijalizu Extraneal s nespecifičnim testovima za određivanje glukoze u krvi“.

04.06.2008.

EXTRANEAL (ikodekstrin 7,5 %) otopina za peritonejsku dijalizu sadržava djelatnu tvar ikodekstrin koja se metabolizira u maltozu. Maltoza može interferirati s testovima za određivanje glukoze koji nisu glukoza specifični, kao što su testovi temeljeni na enzimu glukoza dehidrogeneza pirokinolonu (GDH-PQQ) ili glukoza-di-oksidoreduktazi. Lažno očitanje viših vrijednosti glukoze testovima, koji nisu glukoza specifični, može prikriti stvarnu hipoglikemiju ili dovesti do pogrešne dijagnoze hiperglikemije. Pogrešno očitanje vrijednosti glukoze kao normalnih, kada pacijent ima snižene vrijednosti, može spriječiti bolesnika ili zdravstvenog djelatnika u provođenju postupaka za normalizaciju razine glukoze u krvi. Lažno povišeni nalaz glukoze u krvi može navesti bolesnika da primjeni veću dozu inzulina od potrebne. U oba slučaja ugrožen je život bolesnika zbog hipoglikemije.

Iz navedenih razloga nositelj odobrenja Agmar d.o.o. u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode uputio je Pismo liječnicima kako bi ih upoznali s načinom izbjegavanja hipoglikemije.

Povratak