Farmakovigilancija

Nova znanstvena potvrda niskog rizika od Guillain-Barréovog sindroma koji se može pripisati primjeni pandemijskih cjepiva protiv gripe u sezoni cijepljenja 2009./2010.

02.05.2013.

Prema rezultatima velike meta-analize iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno objavljena u časopisu The Lancet, monovalentna inaktivirana cjepiva protiv pandemijske gripe A H1N1 povezuju se s malim rizikom od Guillain-Barréovog sindroma (GBS)1.

Cilj istraživanja bio je otkriti koliki se rizik od nastanka GBS-a može pripisati primjeni navedenih cjepiva u odnosu na očekivani broj slučajeva GBS-a. GBS je rijedak autoimuni poremećaj u kojemu imunološki sustav oštećuje živčane stanice vlastitog organizma, što dovodi do mišićne slabosti i paralize, a najčešće se povezuje s prehladom i drugim infekcijama gornjeg dišnog sustava, gripom (sezonska ili bilo koji drugi oblik) i sindromima nalik gripi te pojedinim infekcijama probavnog sustava.

Sveobuhvatna analiza sigurnosti primjene cjepiva, koju je financirala američka Vlada, obuhvatila je podatke iz šest sustava praćenja štetnih događaja nakon cijepljenja, koji su uključivali informacije o oko 23 milijuna cijepljenih osoba u SAD-u. Omjer stopa incidencije (incidence rate ratio, IRR) za nastanak GBS-a iznosio je 2.35 (95% CI 1.42 -4.01, p = 0.0003). Uz pretpostavku da pozadinska stopa GBS-a iznosi jedan slučaj na 100.000 osoba-godina, omjer stopa incidencije od 2.35 znači da se na milijun slučajeva cijepljenja javi 1.6 slučajeva GBS-a više od očekivanog broja slučajeva GBS-a koji se povezuju s drugim uzrocima.

Ovaj rizik je u skladu s ranijim procjenama rizika od GBS-a nakon cijepljenja protiv sezonske gripe. Nadalje, ovaj je rizik bio konzistentan u različitim sustavima praćenja štetnih događaja nakon cijepljenja, uz korištenje proširene definicije slučaja GBS-a, u različitim dobnim skupinama i neovisno o istodobnom cijepljenju protiv sezonske gripe.

U svjetlu pobola i smrtnosti od gripe H1N1 u sezoni gripe 2009./2010., autori meta-analize zaključuju da s obzirom na učinkovitost cjepiva, korist od inaktiviranih pandemijskih cjepiva uvelike nadmašuje rizike njihove primjene, čega moraju biti svjesni liječnici, političari i osobe koje zadovoljavaju uvjete za cijepljenje protiv gripe.

1 Salmon D.A. et al. Association between Guillain-Barré syndrome and influenza A (H1N1) 2009 monovalent inactivated vaccines in the USA: a meta-analysis. The Lancet, 13. travnja 2013., dostupno na: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(12)62189-8


Guillain-Barréov sindrom (GBS), gripa i cijepljenje protiv gripe

Guillain-Barréov sindrom je rijedak, ali ozbiljan autoimuni poremećaj u kojemu imunološki sustav oštećuje živčane stanice vlastitog organizma, što dovodi do mišićne slabosti i paralize, a može imati i smrtni ishod.

Iako njegovi uzroci zasad nisu u potpunosti poznati, GBS se najčešće povezuje s prehladom i drugim infekcijama gornjeg dišnog sustava, gripom (sezonska ili bilo koji drugi oblik) i sindromima nalik gripi te pojedinim infekcijama probavnog sustava. Osobe koje obole od tih bolesti imaju 5 - 10 puta veći rizik da u sljedećih šest do osam tjedana obole od GBS-a. GBS je poznata i očekivana nuspojava na cjepiva koja se događa vrlo rijetko, odnosno kod manje od jedne na 10.000 cijepljenih osoba. Drugim riječima, rizik od nastanka GBS-a koji se povezuje s gripom veći je od rizika koji se povezuje s cijepljenjem protiv gripe, što potvrđuju i kontinuirana epidemiološka istraživanja iz Europe i svijeta.

Na vrh stranicePovratak