Farmakovigilancija

Informacije o prijavama sumnji na nuspojave na Cjepivo protiv tetanusa, Imunološki zavod d.d. u Bosni i Hercegovini

31.12.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBIH) zaprimila obavijest o pet prijava sumnji na nuspojave prilikom primjene lijeka Cjepivo protiv tetanusa, adsorbirano, Imunološki zavod, 1 doza, suspenzija za injekciju proizvođača Imunološki zavod d.d. serije 78/3 s rokom valjanosti do kolovoza 2015. godine. Cjepivo protiv tetanusa indicirano je za poticanje aktivne zaštite od tetanusa.

Zabilježene sumnje na nuspojave koje su primijećene kod petoro osamnaestogodišnjaka nakon primjene cjepiva obuhvaćale su nestabilan hod, nesvjesticu, nagon na povraćanje, osjećaj trnjenja u glavi i ekstremitetima, kočenje vrata te otežano i ubrzano disanje. Navedeni simptomi mogu biti i znakovi psihogene reakcije na sam postupak cijepljenja koja se može pojaviti prilikom grupnog cijepljenja, osobito u adolescenata.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH ocijenila je da je omjer koristi i rizika za predmetno cjepivo i dalje pozitivan.

Prema podacima kojima raspolaže HALMED, cjepivo protiv tetanusa proizvođača Imunološki zavod d.d., uključujući navedenu seriju, ne nalazi se u prometu u Republici Hrvatskoj. Hrvatsko tržište opskrbljivalo se predmetnim cjepivom do kraja 2013. godine, odnosno do isteka zaliha, te navedene nuspojave nisu zabilježene u Republici Hrvatskoj.

U slučaju da neka od zdravstvenih ustanova raspolaže pakiranjima serije 78/3 predmetnog cjepiva, upućujemo zdravstvene radnike da privremeno odgode primjenu navedene serije. HALMED će, zajedno s epidemiolozima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), nastaviti surađivati s ALMBIH-om te će o svim novim saznanjima žurno obavijestiti javnost putem svojih internetskih stranica.

Povratak