Farmakovigilancija

Novosti s PRAC-a – lipanj 2014. godine

16.06.2014.

Započela sigurnosna procjena lijekova koji sadrže ibuprofen

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove (EMA) je na sjednici održanoj u lipnju 2014. godine započelo procjenu kardiovaskularnih rizika povezanih s primjenom lijekova koji sadrže ibuprofen a namijenjeni su za sistemsku primjenu (kao što su lijekovi koji se uzimaju na usta, ali ne i lijekovi za lokalnu primjenu kao što su kreme i gelovi).

Ibuprofen pripada skupini lijekova koje se naziva nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID, od engl. non-steroidal anti-inflammatory drugs). Sigurnosna procjena, koja slijedi nakon procjena rizika drugih lijekova koji pripadaju ovoj skupini, odnosi se na kardiovaskularni rizik povezan s visokim dozama ibuprofena (2400 mg) koje se uzima redovito i kroz dugo vremensko razdoblje. Velika većina bolesnika ibuprofen uzima u nižim dozama i kroz kraća vremenska razdoblja te stoga nema naznaka da bi sličan kardiovaskularni rizik postojao u ovakvih bolesnika.

PRAC će također razmotriti dokaze o interakciji ibuprofena s niskim dozama acetilsalicilatne kiseline (koje se uzima s ciljem smanjenja rizika od srčanog i moždanog udara) kako bi se odlučilo jesu li trenutne preporuke za zdravstvene radnike dostatne.

Više o preporukama PRAC-a iz lipnja 2014. godine možete pročitati ovdje.

Povratak