Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen i pojave tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom

26.04.2021.

Janssen Cilag International N.V. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen i pojave tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom.

Sažetak

  • Nakon primjene cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen uočena je vrlo rijetka pojava tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom, u pojedinim slučajevima praćena krvarenjem. Uzročno-posljedična povezanost s cjepivom smatra se mogućom.
  • Navedeni slučajevi uočeni su kod cijepljenih osoba unutar tri tjedna nakon primanja cjepiva, većinom kod ženskih osoba mlađih od 60 godina.
  • U ovoj fazi nisu identificirani specifični čimbenici rizika.
  • Zdravstveni radnici trebaju obratiti pozornost na znakove i simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije.
  • Zdravstveni radnici trebaju upozoriti osobe koje primaju cjepivo da moraju potražiti hitnu liječničku pomoć ako razviju simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije nakon primjene cjepiva.
  • Tromboza u kombinaciji s trombocitopenijom zahtijeva specijalizirano kliničko praćenje. Zdravstveni radnici trebali bi se voditi odobrenim smjernicama te savjetom stručnjaka (primjerice hematologa ili specijalista za zgrušavanje) kako bi dijagnosticirali i liječili navedene slučajeve.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak