Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) i pojave tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom

14.04.2021.

Nositelj odobrenja AstraZeneca AB je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o povezanosti primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) i pojave tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom.

Sažetak

  • Uzročno-posljedična povezanost cijepljenja cjepivom Vaxzevria i pojave tromboze u kombinaciji s trombocitopenijom smatra se mogućom.
  • Iako su navedene nuspojave vrlo rijetke, njihova je učestalost veća od očekivane u općoj populaciji.
  • U ovoj fazi nisu identificirani specifični čimbenici rizika.
  • Zdravstveni radnici trebaju pripaziti na znakove i simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije te o navedenom obavijestiti osobe koje su primile cjepivo.
  • Primjena ovog cjepiva treba biti u skladu sa službenim nacionalnim smjernicama.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak