Novosti i edukacije

Osvrt na međunarodnu konferenciju „EU regulatorna mreža – izazovi i mogućnosti za Hrvatsku“

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 13. i 14. studenog 2008. godine, održana je dvodnevna međunarodna konferencija „EU regulatorna mreža – Izazovi i mogućnosti za Hrvatsku“. Ova konferencija je održana u zajedničkoj organizaciji Europske agencije za lijekove (EMEA) i hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (ALMP). Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Ovom prigodom Agencija za lijekove i medicinske proizvode je obilježila petu godišnjicu svoga rada.

Na otvaranju konferencije sudionicima su se obratili državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Dražen Jurković, ravnatelj ALMP-a doc. dr. sc. Siniša Tomić (govor ravnatelja Agencije), predstavnici EMEA-e i Europske komisije te predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Na konferenciji je prisustvovalo preko 300 sudionika iz javnog sektora i farmaceutske industrije Republike Hrvatske, zatim Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske.

Predavanja o postupku registracije i provjere kakvoće lijekova održali su uvaženi gosti iz Europske agencije za lijekove, Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova te predstavnici agencija za lijekove iz devet zemalja članica EU: Belgija, Estonija, Francuska, Irska, Nizozemska, Njemačka, Rumunjska, Švedska, Velika Britanija.


Obuhvaćene su razne teme vezane uz regulativu lijekova: predstavnici iz Rumunjske i Estonije prikazali su svoja iskustva i promjene koja su zahvatile nacionalna regulatorna tijela nakon ulaska u EU, prikazani su načini kojima se može pojednostaviti administrativne postupke i registraciju lijekova, naglašeni su prioriteti u regulatornom sustavu EU, napravljen je poseban osvrt na nove smjernice vezane uz praćenje sigurnosti lijekova. Ravnatelj hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode, doc. dr. sc. Siniša Tomić predstavio je dosadašnja postignuća na području regulative lijekova u približavanju Hrvatske Europskoj uniji. Zaključno se naglasila važnost inspekcije i borbe protiv farmaceutskog kriminala i krivotvorenih lijekova te su pojedine zemlje EU (Njemačka, Irska, Belgija i Velika Britanija) prikazale svoja iskustva na tom polju.


Predstavljene su najnovije informacije iz europskog zakonodavstva o lijekovima i potaknuta suradnja hrvatskih i europskih stručnjaka i institucija na ovom području. Na ovaj način značajno je olakšan postupak usklađivanja rada hrvatskih stručnjaka sa sve složenijom i dinamičnijom pravnom stečevinom EU. Stoga je konferencija bila iznimno važna u procesu približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

Priopćenje Europske agencije za lijekove o ovoj konferenciji možete pronaći ovdje.

Predavanja koja su održana na konferenciji možete pronaći na Internet stranicama Europske agencije za lijekove pod linkom: http://www.emea.europa.eu/htms/euenlargement/programs/IPA/events.htm


Konferencija je organizirana uz potporu EU programa pod nazivom Instrumenti za pomoć u predpristupnom razdoblju (IPA program) te uz potporu Agencije za lijekove i medicinske proizvode, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Opatije. Ova konferencija je ujedno nastavak EMEA-ine konferencije održane u travnju 2007. godine u Splitu pod nazivom „Zakonodavstvo za lijekove - hrvatski put ka članstvu u EU”.


Fotogalerija

Osvrt na međunarodnu konferenciju „EU regulatorna mreža – izazovi i mogućnosti za Hrvatsku“
Na vrh stranicePovratak