COVID-19

Što sadrže cjepiva protiv bolesti COVID-19?

Službeni dokumenti o cjepivu koji sadrže sve informacije nužne za pravilnu primjenu, odnosno informacije o indikacijama, kontraindikacijama, sastavu, doziranju, nuspojavama i mjerama opreza cjepiva protiv bolesti COVID-19 su uputa o lijeku, koja je namijenjena pacijentima, te sažetak opisa svojstava lijeka, koji je namijenjen zdravstvenim radnicima. Navedeni dokumenti se za svaki lijek, pa tako i za cjepiva protiv bolesti COVID-19, odobravaju u sklopu postupka davanja odobrenja za stavljanje u promet te im se može pristupiti putem baze lijekova HALMED-a i u dijelu Informacije o odobrenim cjepivima.

Cjeloviti sastav naveden je u sažetku opisa svojstava lijeka; djelatna tvar navedena je u točki 2, a pomoćne tvari u točki 6.1. Cjeloviti sastav također je naveden na vanjskom pakiranju cjepiva te u uputi o lijeku, u dijelu 6.

Klikom na vrstu cjepiva (mRNA cjepiva, vektorska cjepiva, proteinska cjepiva, inaktivirano cjepivo) možete pristupiti detaljnijim objašnjenjima sastava predmetnih cjepiva. Uz svaku vrstu uključena je napomena o trenutačno odobrenim cjepivima.

mRNA cjepiva

  • Do sada odobrena mRNA cjepiva su cjepivo Comirnaty i cjepivo Spikevax (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Moderna).

Vektorska cjepiva

  • Do sada odobrena vektorska cjepiva su cjepivo Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) i cjepivo Jcovden (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Janssen).

Proteinska cjepiva

  • Do sada odobrena proteinska cjepiva su cjepiva Nuvaxovid, VidPrevtyn Beta i Bimervax.

Inaktivirano cjepivo

  • Do sada odobreno inaktivirano cjepivo je Valneva.
Na vrh stranice