Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima

12.07.2007.

Belupo, lijekovi i kozmetika, d.d. i Farmal d.d. će kao nositelji odobrenja za stavljanje u promet lijekova s djelatnom tvari piroksikam, a u dogovoru s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, uputiti pismo zdravstvenim radnicima u kojem ih izvješćuju o novim preporukama za ograničenja pri sustavnoj primjeni piroksikama zbog povećanog rizika gastrointestinalnih i ozbiljnih kožnih nuspojava u odnosu na ostale nesteroidne protuupalne lijekove.

opširnije

Ukidanje indikacije primarne noćne enureze za dezmopresin u nazalnim farmaceutskim oblicima

01.06.2007.

Pri Agenciji za lijekove i medicinske proizvode u tijeku je postupak ukidanja indikacije primarne noćne enureze (PNE) za lijek Minirin sprej za nos (dezmopresinum). Odluka se temelji na ocjeni omjera rizika i koristi primjene nazalnih oblika dezmopresina u liječenju PNE koja je učinjena od strane Radne grupe za farmakovigilanciju Povjerenstva za humane lijekove Europske agencije za lijekove.

opširnije

Priopćenje Europske agencija za lijekove o ponovnoj ocjeni sigurnosti primjene lijekova iz skupine epoetina

03.05.2007.

27. travnja 2007. Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency, EMEA) je objavila priopćenje o početku ponovne procjene sigurnosti primjene epoetina odobrenih centraliziranim postupkom u Europskoj Uniji. Epoetini su skupina lijekova koja se koristi za liječenje anemije kod pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega i za liječenje simptomatske anemije kod pacijenata s malignim bolestima koji primaju kemoterapiju.

opširnije