Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o normalizaciji opskrbe tržišta lijekom Apidra 100 jedinica/ml SoloStar otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici

27.01.2012.

Tvrtka sanofi-aventis Croatia d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila pismo zdravstvenim radnicima kojim ih obavještava o normalizaciji opskrbe tržišta Republike Hrvatske lijekom Apidra 100 jedinica/ml SoloStar otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici. Normalizacija opskrbe u Hrvatskoj očekuje se najkasnije do 06. veljače 2012., kada bi Apidra SoloStar trebala biti dostupna u cijeloj RH.

opširnije

Sva cjepiva dostupna na hrvatskom tržištu su kvalitetna, djelotvorna i sigurna za primjenu

24.01.2012.

Potaknuti brojnim javnim objavama znanstveno neutemeljenih i netočnih mišljenja o cjepivima, što posljedično umanjuje odaziv na cijepljenje te nanosi direktnu štetu zdravlju stanovništva, u nastavku ove obavijesti objavljujemo informativni tekst o postupku odobravanja cjepiva kojim se utvrđuje njihova kakvoća, djelotvornost i sigurnost primjene te cjelovito zajedničko priopćenje predstavnika Hrvatskog epidemiološkog društva i Hrvatskog imunološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora o sigurnosti i značaju cijepljenja.

opširnije

Informacija o riziku nastanka dijabetesa uz primjenu statina

17.01.2012.

Inhibitori HMG-CoA reduktaze (statini) mogu povećati rizik nastanka dijabetesa u bolesnika kod kojih već postoji povećani rizik za nastanak dijabetesa. Bolesnike pod rizikom potrebno je pratiti klinički i biokemijski, prema stručnim smjernicama. S obzirom na dobrobiti statina u smanjenju učestalosti ozbiljnih kardiovaskularnih događaja, omjer koristi i rizika za ove lijekove ostaje jasno pozitivan, što se odnosi i na bolesnike pod rizikom za nastanak dijabetesa, kao i na bolesnike koji od ranije boluju od dijabetesa.

opširnije

Informacije o PIP i M-Implants implantatima za grudi

10.01.2012.

Silikonski implantati za estetsku ili rekonstruktivnu kirurgiju grudi spadaju u kategoriju medicinskih proizvoda. Da bi se određeni medicinski proizvod našao u prometu u Republici Hrvatskoj prethodno mora biti upisan u očevidnik medicinskih proizvoda od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode. PIP breast implants (proizvođača Poly Implant Prothese Company, Francuska) i M-Implants (proizvođača Rofil, Nizozemska) implantati za grudi koji su povučeni s tržišta u svijetu nisu nikada bili upisani u očevidnik medicinskih proizvoda u Republici Hrvatskoj, a niti je za njih Agencija dala suglasnost za uvoz.

opširnije