Lijekovi

Registracija za korištenje Hrvatske farmakopeje

Mogu li pregledati HRF prije nego što se odlučim za kupnju licence/registraciju?

Kad je riječ o koncepciji HRF-a, možete ga pregledati preko demo Hrvatske farmakopeje u koju možete ući preko sljedeće poveznice.

Kad je riječ o sadržaju prevedenih i neobvezujućih tekstova, možete ih naći u sljedećem popisu.

Ako među prevedenim tekstovima nema onoga koji je vama potreban, pišite nam na adresu UredZaFarmakopeju@halmed.hr. i vaše ćemo potrebe nastojati ispuniti u najkraćem mogućem roku.

Koliko dugo vrijedi licenca za Hrvatsku farmakopeju?

Licenca vrijedi godinu dana tijekom koje možete pretraživati sva dosad objavljena online izdanja Hrvatske Farmakopeje. Licenca se ne obnavlja automatski.

S jednim korisničkim računom aplikaciji se može pristupiti s najviše dva registrirana računala. U slučaju potrebe za promjenom računala, potrebno je obratiti se na adresu e-pošte podrska@halmed.hr.

Detaljne upute s ilustriranim koracima za registraciju, provjeru trajanja i produljenje licence možete naći u Priručniku za korisnike HRF-a.

Kako mogu naručiti licencu/registrirati se za korištenje HRF-a?

Na HALMED-ovoj mrežnoj stranici Hrvatska farmakopeja nalazi se poveznica preko koje se ispisuje narudžbenica za HRF.

Registracijom na stranici Hrvatske farmakopeje, a nakon primanja potvrde o uplati, zaduženi djelatnik HALMED-a će korisniku putem elektroničke pošte poslati korisničke podatke za pristup Hrvatskoj farmakopeji. Korisnicima se preporučuje, radi dodatne zaštite podataka, da nakon prve prijave na stranicu farmakopeja.halmed.hr promijene svoje korisničke podatke.

Svakom korisniku koji obavi registraciju na stranici Hrvatske farmakopeje dodjeljuju se prava "Napredni korisnik". Korisnici s pravima "Napredni korisnik" mogu pregledavati sadržaj farmakopeje, mijenjati svoje korisničke podatke, zatražiti otvaranje pristupa drugim korisnicima, pregledavati podatke korisnika za koje su tražili pristup, izraditi ponudu za plaćanje pristupa i zatražiti produljenje pristupa. Korisnicima koji se nisu sami registrirali, nego su za njih korisnici s pravima "Napredni korisnik" zatražili pravo pristupa, dodjeljuju se prava "Korisnik" i oni mogu samo pregledavati sadržaj farmakopeje i mijenjati svoje korisničke podatke.

Kreiranje korisničkih podataka, obavještavanje korisnika o kreiranim korisničkim podacima, promjenu razine prava korisnika, produljivanje i zatvaranje pristupa te ostale administratorske poslove potrebne za normalno funkcioniranje aplikacije obavlja zaduženi djelatnik HALMED-a.

Korištenje Hrvatske farmakopeje naplaćuje se godišnje prema važećem Cjeniku usluga HALMED-a.

Koja je cijena licence za HRF, koliko traje i koliko je osoba može koristiti?

Korištenje Hrvatske farmakopeje naplaćuje se godišnje prema važećem Cjeniku usluga HALMED-a.

Licenca traje godinu dana tijekom kojih možete pretraživati sva dosad objavljena online izdanja HRF-a.

S jednom licencom aplikaciju možete instalirati na najviše dva određena računala. U slučaju promjene računala potrebno je kontaktirati HALMED-ovu e-adresu podrska@halmed.hr.

Kako mogu znati kad mi ističe licenca za HRF?

Detaljne upute s ilustriranim koracima za provjeru trajanja i produljenje licence možete naći u Priručniku za korisnike HRF-a u poglavljima Moguće teškoće (5. Ističe vam pravo pristupa).

Zaboravio sam obnoviti licencu. Što da radim?

Detaljne upute s ilustriranim koracima za provjeru trajanja i produljenje licence možete pronaći u Priručniku za korisnike HRF-a u poglavljima Moguće teškoće (5. Ističe vam pravo pristupa).

U slučaju teškoća prilikom produljenja licence, kontaktirajte administratora na adresu e-pošte podrska@halmed.hr i zatražite pomoć.

Mogu li sam pokrenuti postupak produljenja licence?

Detaljne upute s ilustriranim koracima za provjeru trajanja i produljenje licence možete pronaći u Priručniku za korisnike HRF-a u poglavljima Moguće teškoće (5. Ističe vam pravo pristupa).

U slučaju teškoća prilikom produljenja licence, kontaktirajte administratora na adresu e-pošte podrska@halmed.hr i zatražite pomoć.

Mogu li kao pretplatnik pregledavati sva, pa i starija izdanja HRF-a?

Kao pretplatnik, godinu dana možete pregledavati sva objavljena online izdanja HRF-a od izdanja 2.0.

U sva izdanja možete ući preko izbornika u zaglavlju.

Novija izdanja se pojavljuju na popisu odmah.

U nešto starija izdanja ulazite klikom na Izdanja u malom izborniku, a u najstarija izdanja klikom na Arhivirana izdanja.

Možete li mi poslati samo neku monografiju HRF-a jer mi nije potrebna cijela farmakopeja?

Intelektualna prava na tekstove Europske farmakopeje posjeduje EDQM. EDQM može samo nacionalnim farmakopejama zemalja potpisnica Konvencije o izradi Europske farmakopeje dati prava za korištenje tekstova, a nacionalne farmakopeje ne mogu ih dalje ustupati.

Dakle, HALMED ne šalje korisnicima pojedinačne tekstove Hrvatske farmakopeje.

Iznimka mogu biti neobvezujući tekstovi za koje nismo vezani drugom vrstom ugovora (kao što je Ugovor o suradnji s Britanskom farmakopejom za tekstove Britanske farmakopeje o lijekovima koji ne podliježu odobravanju).

Imam licencu za HRF, ali u njoj nema monografije/teksta Europske farmakopeje koji mi je potreban?

U svakom izdanju/dodatku HRF-a objavljujemo nove prijevode Ph. Eur. i tako obogaćujemo njegov sadržaj. Primljeni zahtjev nastojat ćemo što prije prevesti i objaviti u HRF-u.

Zahtjevi za prijevode tekstova monografija se trajno primaju preko predstavnika korisnika u Povjerenstvu za farmakopeju ili izravno na adresu UredZaFarmakopeju@halmed.hr.

Što je „napredni korisnik“, a što „korisnik“ HRF-a?

Korisnici su fizičke ili pravne osobe koje se registriraju na stranici Hrvatske farmakopeje. Korisnici iz Republike Hrvatske mogu se osobno registrirati putem registracijskog obrasca koji se nalazi na početnoj stranici Hrvatske farmakopeje. Ostali korisnici mogu se obratiti na adresu e-pošte podrska@halmed.hr kako bi to za njih obavili djelatnici HALMED-a.

Razina prava "Napredni korisnik" - razina prava koja se dodjeljuje korisnicima koji su obavili registraciju na stranici Hrvatske farmakopeje. Korisnici s pravima "Napredni korisnik" mogu pregledavati sadržaj farmakopeje, mijenjati svoje korisničke podatke, zatražiti otvaranje pristupa drugim korisnicima, pregledavati podatke korisnika za koje su tražili pristup, izraditi ponudu za plaćanje pristupa te zatražiti produljenje pristupa.

Razina prava "Korisnik" - razina prava koja se dodjeljuje korisnicima koji se nisu sami registrirali, nego su za njih korisnici s pravima "Napredni korisnik" zatražili pravo pristupa. Korisnici s razinom prava "Korisnik" mogu pregledavati sadržaj farmakopeje i mijenjati svoje korisničke podatke.